1 oktober 2020 
7 minutes. leestijd

Wat bedoelen we met de marktkapitalisatie?

Op de beurs worden aandelen vaak ingedeeld naar grootte en de marktkapitalisatie speelt daarbij de hoofdrol. Niet het aantal werknemers, de omzet of de winst bepaald de indeling maar het aantal aandelen maal de koers van het aandeel.

Marktkapitalisatie is de totale marktwaarde in dollars van de uitstaande aandelen van een bedrijf. De marktkapitalisatie wordt berekend door de uitstaande aandelen van een bedrijf te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van een enkel aandeel.

Rekenvoorbeeld:

Bedrijf A heeft 1 miljoen aandelen en die aandelen hebben een marktprijs van elk $5.

Marktkapitalisatie=1.000.000 × $5 = $5.000.000.

De marktkapitalisatie kan echter stijgen en dalen op basis van de aandelenkoers.

Als de aandelenkoers van bedrijf A daalt tot $4 per aandeel, dan zal de marktkapitalisatie veranderen naar $4.000.000.

Zodra u de marktkapitalisatie van een bedrijf bepaald heeft, kan dit u helpen richting te geven aan uw technische en fundamentele analyse. Het bepalen van de marktkapitalisatie kan een nuttige methode zijn om interessante aandelen te filteren. Het kan u ook helpen bij het kiezen van aandelen van bedrijven van verschillende groottes, wat diversiteit aan uw portefeuille kan toevoegen.

Marktwaarde niet te verwarren met marktkapitalisatie is een maatstaf voor de monetaire waarde van een bedrijf op basis van een reeks factoren, waaronder het aanbod van aandelen en de vraag van beleggers naar die aandelen.

De marktwaarde wordt berekend op basis van een aantal waarderingen, zoals koers-winst verhouding, rendement op eigen vermogen, groeipotentieel op lange termijn en bedrijfsactiva en -verplichtingen. De marktwaarde van een bedrijf kan in de loop van de tijd stijgen en dalen en wordt vaak beïnvloed door de markt- en industriële omstandigheden als geheel. De marktwaarde van een bedrijf kan bijvoorbeeld dalen als de sector waarin het actief is getroffen wordt door toegenomen regelgeving die de algemene winstgevendheid zou kunnen dwarsbomen.

Marktkapitalisatie geeft alleen de aandelen waarde van een bedrijf weer. Terwijl marktwaarde rekening houdt met verschillende factoren om een breder beeld te krijgen van de financiële draagkracht van een bedrijf.

Nederlands bedrijf met 10 jaar ervaring

House of Trading is een Nederlands bedrijf met méér dan 10 jaar ervaring in daytraden. Wij laten zien dat handel in Amerikaanse Small Cap aandelen uitstekende rendementen laten zien. Mits je de juiste beslissingen maakt. Door middel van een unieke werkwijze en op een bewezen hypermodern platform bieden wij je de mogelijkheid om onze tradingshandelingen te kopiëren. Maak hier een afspraak

 

Over de schrijver

Mijn naam is Maarten Willems, eigenaar en oprichter van House of Trading. Ik zocht tijdens mijn verre reizen een manier om inkomen te verdienen. Mijn ervaring met daytraden startte in 2010. Nu ken ik alle kneepjes van het vak. Met vallen en opstaan is het mij gelukt om steeds kleine beetjes winst te blijven boeken zonder veel risico te nemen. Wil jij dit ook? Schrijf je in voor een cursus daytraden of neem contact met mij op.

Chat met ons